Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie 

Bij problemen aan het houdings- en bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, pezen etc.) door bijvoorbeeld overbelasting, sporten en verminderde belastbaarheid kan de fysiotherapeut u helpen middels adviezen, manuele behandelingen en oefentherapie.

Specifieke orthopedische revalidatie is geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval of na een orthopedische ingreep (bijvoorbeeld voorste kruisband-, meniscus-, en bandenletsel, botbreuken, knie-, heup-, en schouderprothese).  Ook kan het voorkomen dat er juist geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een (orthopedisch) chirurg u direct doorverwijst voor fysiotherapie.


Waarom revalideren?

Na een orthopedische ingreep of trauma is een passend revalidatietraject erg belangrijk voor een optimaal en snel herstel. Uw lichaam moet weer zich weer herstellen in de conditie waarin hij zich voor de operatie of ongeval bevond. Wij zijn specialist in de revalidatie die volgt op een orthopedische ingreep en wanneer je op de juiste manier revalideert, verklein je ook de kans dat klachten op een later moment ontstaan of terugkomen.


Doelen van de orthopedische revalidatie

Het doel van de behandeling is het verbeteren van mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en het uithoudingsvermogen. Dit noemen we de ‘grondmotorische eigenschappen’. Deze vijf eigenschappen zijn voorwaardenscheppend voor een goede revalidatie.

Het grootste gedeelte van de behandeling zal bestaan uit functionele oefentherapie. Hierbij wordt de lokale en algemene belastbaarheid verhoogd en worden de functies die u nodig heeft in uw dagelijks leven, tijdens uw werk en tijdens het sporten weer hersteld. De behandeling vindt zoveel mogelijk plaats aan de hand van behandelprotocollen. Middels een digitaal patiëntenvolgsysteem wordt de voortgang van de behandeling inzichtelijk gemaakt. Zo kan beoordeeld worden of de met u vooraf ingestelde behandeldoelen zijn gerealiseerd.


Samenwerking

De orthopedisch fysiotherapeuten werken nauw samen met de orthopedisch chirurgen. Er vindt zo nodig overleg plaats en er wordt tussentijds en aan het einde van de behandeling een verslag richting de behandelend orthopeed gestuurd. Voor patiënten met Voorste kruisband problematiek is er een specifieke samenwerking opgezet met de de orthopeden die daarin gespecialiseerd zijn. Wij voeren Fysiotherapeutisch diagnostisch onderzoek (FDO) uit voor deze patiëntengroep.